Kampverslag 2018

“Op sprookjesreis met Pinokkio”

Afgelopen zomer waren we met ons gezin op vakantie in Toscane. Een heerlijke omgeving, zon zee en strand, maar ook erg belangrijk, een glutenvrij paradijs!

Hier in Toscane kwamen we Pinokkio tegen. Hij woont hier met Gepetto. We kwamen met Pinokkio in gesprek en vertelden vol plezier over onze stichting.

Pinokkio had vele vragen, één daarvan was uiteindelijk of hij ook wel een keer mee mocht op kids kamp. Dit leek ons wel een leuk idee, maar we vonden uiteraard dat hij wel toestemming moest hebben van Gepetto. Gepetto vond het prima en vertelde over Pinokkio’s “probleempje”.

Dit was niet het liegen, waar zijn neus van groeit, want dit ging eigenlijk erg goed. Maar hij had de vreemde gewoonte “de boel” nog wel eens door elkaar te gooien. Wij vonden het geen probleem en spraken af dat Pinokkio donderdag 12 april naar ons zou komen om zo mee te kunnen op Coeliakie Kids Kamp!! Hij was super blij.

 

Op vrijdagochtend 13 april verzamelden een groot deel van de leiding en kookclub zich bij ons aan de Smidsweg in Nijverdal. De laatste spullen werden in de aanhanger van de AKRO gedaan en konden we vertrekken. Dit jaar gingen we terug naar Markelo, De Zwemkolk, waar we voorheen ook al 5 jaar doorbrachten.

De boer had net het speelveld tussen de boerderij en het bos ingezaaid, dus moesten we de speeltuin en het volleybalnet afbakenen, zodat de kids hier gewoon lekker konden spelen. Het grote speelveld ernaast werd het springkussen terrein.

Nadat we alle spullen hadden uitgepakt, gingen we onder het genot van een kopje koffie en thee de taken verdelen. Er moesten nog diverse spullen opgehaald worden, wegwijsborden aan de weg, zaal en buiten versieren, de keuken helemaal schoon maken en alle servies e.d. wat we gingen gebruiken. Onze eigen borden, kopjes, pannen e.d. even weer opfrissen enz. enz.

De tijd vloog voorbij en voor we het wisten stonden de eerste kids er al. Gauw allemaal in onze sprookjes outfit, om zo de kids hartelijk in sfeer te kunnen ontvangen.

De kids melden zich bij Monique en Elsanne, kregen een slaapzaal naam door, leverden evt medicijnen in en gingen samen met ouders, broertjes en zusjes richting de slaapzaal. Daar werden ze opgevangen door iemand van de leiding, die ook op die slaapzaal sliep.

Ze kregen een eigen T shirt met een sprookjes achtige afbeelding van Pinokkio erop en hun naam. Nu lekker spelen en kennis maken met de andere kids. Ouders konden elkaar even spreken en zien hoe hun kind al snel vrienden maakt en zij dus met een gerust hart weer richting huis konden gaan.

Om 18.00 uur verzamelden we allemaal in de zaal.

De 10 nieuwe kids werden voorgesteld, en Stefan maakte hier foto’s van.

Hij liep zomaar ondeugend over de rijen tafels om sneller alle kids op het portret te kunnen zetten. Hilariteit!

Voor straf moest Stefan daarna in een Heksenjurk het eten opscheppen.

We aten heerlijke Heksenbrij met een frisse salade die onze kookdames hadden bereidt. Er werd goed gegeten. Ook van het overheerlijke Ben & Jerry’s ijsje! Tussendoor kwam Pinokkio langs in de prachtige poppenkast.

Na het eten naar buiten nog even spelen voordat we op de groepfoto gingen, die natuurlijk ook dit jaar weer is gemaakt door André Enthoven. De twee pandaberen waren er ook bij.

 

Toen het wat schemerig begon te worden gingen we naar binnen om met het avond programma te starten. We deelden de groepjes in 6 tallen en wezen één opperhoofd aan. We begonnen met een filmpje, waarin we een verhaal hoorden over Pinokkio en de Lavalamp. Het was de bedoeling dat de kids de fouten uit dit verhaal herkenden en opschreven om punten te verdienen.

Daarna luisterden ze naar een lied. Onze eigen Klaas had een andere tekst geschreven op een liedje uit Jungleboek en Milou had dit prachtig ingezongen.

Hierbij was het de bedoeling dat de kids verschillende sprookjes herkenden en weer opgeschreven om punten te scoren.

Daarna gingen we richting het bos, waar in dezelfde groepjes Sprookjes memory gespeeld werd. Toen we hier van terug waren, was het bedtijd. Na wat verhaaltjes voorlezen en nachtknuffels van de leiding, volgden nog wat rumoerige uurtjes, waarna iedereen als prinsjes en prinsessen in slaap zijn gevallen.

Zaterdagochtend waren we weer vroeg uit de veren om een mooie gezellige en lekkere ontbijttafel klaar te maken voor de kids. En jeetje wat kunnen ze goed eten. Vele sneetjes brood van bakker Leo en de heerlijke ontbijtkoek van Simone’s Glutenfree bakery, werden er weggewerkt. Daarnaast nog crackers van Schär en verschillende verwennerijtjes. Pinokkio verscheen weer in de kast, hij was wat laat voor het ontbijt, maar gelukkig was er nog wat over om van te smullen.

 

Na het ontbijt heerlijk samen spelen. In het bos, of in de speeltuin. Op de springkussens of een potje voetbal. Iedereen vermaakt zich prima.

Ondertussen werd alles klaargezet voor de sprookjes zeskamp. De groepen werden verdeeld en elk kind zette zijn beste beentje voor om te winnen met zijn of haar groepje.

Na een paar uurtjes heerlijk actief te zijn, stond voor ons in de zaal een heerlijke Chinese tomatensoep klaar, die de dames van de kookclub samen hadden bereidt. Het was echt super lekker, samen met wat stokbrood, gingen de grote pannen bijna schoon op.

Na de heerlijke lunch konden de kids weer lekker spelen. We merken dat er naast de bestaande vriendschappen ook weer nieuwe zijn ontstaan. Ook wordt er wat af gekletst over eigen coeliakie ervaringen. Het is een hilarische ontdekking voor sommige kids, dat best een aantal van de leiding ook glutenvrij moeten eten. Dit maakt de band en de sfeer nog hoger, merken we.

Tegen 17.00 uur, wordt het één grote verkleedpartij. Bijna alle kinderen toveren zich om tot sprookjesfiguur. Vele mooie prinsessen, Mickey mouse, Mario en Luïgi maar ook de grote boze wolf zijn erbij. Ook de leiding komt weer met hun sprookjesoutfit tevoorschijn. In de zaal vindt vanavond het grote sprookjesbal plaats. De kinderen worden ontvangen met een draken cocktail in chique glazen.

Als iedereen binnen is komt Constantijn. Hij is gastheer van het sprookjesbal. Hij legt uit dat we verschillende spelletjes moeten uitvoeren in groepjes, en dat we tussendoor allerlei high tea/ranja lekkernijen krijgen.De kids worden in groepjes verdeeld en de avond gaat van start. Het is supergezellig. Ze doen, kroontje prikken, hippe sprookjes selfie, vliegende heksen, helden lachen niet, iedereen betoverd, en buiten wordt de klein duimpje estafette gespeeld. Hierbij is het erg grappig om te zien dat de jongste kids als ware klein duimpjes in de veel te grote laarzen worden.

En tussen alle spelletjes door krijgen we heerlijke gerechtjes……..

Bitterbal, gesponsord door VA Foods, glaasje met kwarktaartvulling, sandwich met Marjosalade, pizzabloemetje, theekop cup cake, kipnugget van VA Foods, wafel met slagroom, hartig bladerdeeg hapje, sneeuwbal bonbon, gesponsord door theehuis Dennenoord, scones, gemaakt door Zoete BakselZ en als toetje een vers fruit bowl.

Na al dit heerlijks en de spelletjes mochten de kids kiezen, of je gaat lekker slapen, of je gaat nog mee naar het bos voor een enge touwtocht. Een aantal kids gingen naar bed, maar er bleven ook best veel kids over die dachten dat ze dapper genoeg waren om aan de tocht deel te kunnen nemen. Bij elk groepje ging een dappere leiding mee. Als het groepje de boerderij uitliep richting het bos, werden ze om de hoek van het gebouw al opgeschrikt door de heks Olivia uit het sprookjes verhaal van gisteravond. Dit zorgde ervoor dat een aantal kids toch besloten om maar binnen te blijven. De heks legt uit wat de bedoeling is en verteld hierbij dat het best eng kan zijn. Als je bang wordt kan je ook nog gaan zingen, dan weten de griezels dat je het eng vindt. “zeg roodkapje waar ga je henen” klonk dan ook regelmatig……. Zelfs bij het groepje oudste dames…….

Na dit spannende avontuur, bleef het nog enige tijd onrustig in de slaapzalen.

Op zondagochtend was het dan nog lange tijd opvallend rustig. We hadden alle tijd om de ontbijttafel klaar te maken. Dit keer hadden we als extra een warm ciabatta broodje van Schär. En een heerlijk gekookt eitje.

Na het ontbijt moesten alvast alle spullen in de slaapzalen opgeruimd worden en daarna kon er weer heerlijk gespeeld worden.

Tegen 11.00 uur verzamelden we met z’n allen in de zaal. Hier kregen alle kids een mooie rode theedoek met ons logo erop. Hier moesten ze een knapzak van maken, m.b.v. een bamboe stok.

Er stond een sprookjes speur tocht op het programma. Onderweg kwamen ze vijf posten tegen waar een spel onderdeel gedaan moest worden. Als dit onderdeel goed ging kregen de kids iets voor in hun knapzak. Een flesje drinken, een eat naturel van LeMar, een heerlijk worstje van Karlie Keupink, enz.

Bij één onderdeel was het nog even spannend, hier kregen de kids een appel, maar er was één giftige bij, waarschijnlijk door de boze stiefmoeder van sneeuwwitje erin gelegd, dus oppassen geblazen. Gelukkig koos iedereen de goede appel.

Uiteindelijk kwam iedereen weer bij de speeltuin van de boerderij terecht, waar we een grote picknick hielden.

Ook nu weer verwennerij, met broodje knakworst, gehaktballetjes enz.

Plots hadden we door dat het al bijna 14.00 uur was. Als het gezellig is, gaat de tijd helaas altijd veel te snel. Over een uurtje staan de ouders er al….

Dus werd gauw het plein bij de boerderij omgetoverd tot sprookjestheater.

Vanaf 15.00 uur druppelden de ouders binnen, nieuwsgierig naar hun kind en alle belevenissen. Vele kinderen hadden echter weinig tijd voor hun ouders omdat er nog druk gespeeld werd.

Tegen 15.45 uur starten we het middag programma.

Allereerst hadden we nog een feestelijk moment. Vanmiddag werden de namen van onze twee lieve pandaberen bekend gemaakt. Ze werden onthuld door Darion en Araya, omdat zij één van de twee namen hadden bedacht. Ze kregen hiervoor een bon voor een glutenvrije taart. De twee pandaberen zullen vanaf nu door het leven gaan als Biba en Bamboe. De twee beren waren zichtbaar blij met hun mooie namen en hadden als dank voor alle deelnemende kids een panda knuffel meegenomen. Hiervoor gaat onze dank naar IKEA!!!

Hierna vertelden we, samen met Pinokkio waarom hij erbij was tijdens dit kamp.

We vertelden over de activiteiten en de belevenissen. En we speelden nog een verhaal spel met alle papa’s, mama’s, broertjes en zusjes en…… met Pinokkio. Nu was hij er echt bij. Hij wilde toch graag een echte jongen worden en samen met de kinderen bedachten we een tovertruc om dit te laten lukken. Daarom kon hij dus mee doen met het verhaal spel.

Het was maar goed dat de kinderen goed opletten, want Pinokkio vond het wel erg ingewikkeld.

 

Na het verhaal vertelde Monique nog wat belangrijke dingen. O.a. dat het volgende kamp alweer gepland staat en wel op 12, 13 en 14 april 2019.

De aanmelding hiervoor gaat zoals altijd open op 1 Februari, zodat ieder weer een eerlijke kans krijgt om mee te kunnen, ook nieuwe kids!

Als laatste had Pinokkio nog geregeld bij ToiToiToi entertainment, dat er voor iedereen een suikerspin was, die hij zelf maakte voor de kinderen.
Toen kwam helaas het moment van afscheid nemen, er werd heel veel geknuffeld met de leiding maar ook kinderen onderling. Wat heerlijk dat er vriendschappen ontstaan tijdens zo’n weekend, zodat de kids door het jaar heen ook wat aan elkaar hebben, wanneer het b.v. even niet zo leuk is dat je coeliakie hebt.

Bedankt ouders dat u weer vertrouwen aan ons gaf, om voor uw kind te zorgen!!
Bedankt sponsoren dat u op welke manier dan ook ons kamp hebt ondersteunt!!!
Bedankt alle “vrienden” van onze stichting, voor uw donatie en “vriendschap”!!!
Bedankt lieve kinderen voor jullie gezelligheid, eerlijkheid en openhartigheid!!!

Wie weet tot volgend jaar!!!

Groeten namens alle leiding en de kookclub,

Frank, Monique, Desiree en Sander